top of page
DSC_0076.JPG

Om oss

Om gården

Lilla Rygården är en skånsk fyrlängad gård vars byggnader uppfördes under 1840 talet av lantbrukaren J. A. S. Ryberg. Ryberg lär ha haft ett stort intresse för hästar, bl.a. arabhästar, vilket kan anses vara lite unikt för den tiden. Förutom att Ryberg var en skicklig lantbrukare var han också en känd spelman. Det sägs att han ofta spelade för sina hästar som till tonerna av hans musik fick dansa runt på gårdsplan. Rybergs musik spelas än idag och ryktet säger att det var han som skrev Kivikspolskan. Ägare till gården efter Ryberg har bedrivet lantbruk med traditionell djurhållning, både grisar och mjölkkor har varit viktiga produktionsdjur.

 

Gården består av 35 ha åker, betesmarker och lövskogsklädda dungar. Den ligger i ett naturskönt område, Sverigeleden går genom ägorna och gården gränsar till Heinge strövområde. I markerna har vi sett vildsvin, rådjur, kronhjort, hare och räv. Det finns ett rikt fågelliv, på våren kommer tranorna, glador finns i rikliga mängder och ibland ser vi storkar leta föda när gräset på ängarna har slagits. För att inte tala om alla småfåglar som finns i buskagen och svalor som flyger runt på gården på jakt efter flugor och insekter. Ibland kan man också se gårdssnoken ringla förbi.

 

Om oss

Ägare till Lilla Rygården är Kerstin Svennersten Sjaunja och Lars-Ove Sjaunja. Kerstin är uppvuxen i Ry, men har under sitt yrkesverksamma liv bott i Uppsala där hon bedrev forskning inom mjölkproduktion. Lars-Ove är uppvuxen i en familj som bedrev renskötsel i Sörkaitums sameby i Ritsem. Men studier och jobb lockade Lars-Ove till Uppsala där han också har arbetat med forskning inom mjölk och mjölkanalyser.  2009 övertog de Lilla Rygården som dessförinnan ägdes av Kerstins föräldrar som bedrev mjölkproduktion på gården. 

Djur på gården

I hagarna betar kor och kalvar under sommarhalvåret. På gården finns också en lapphund som heter Nasti, vilket betyder stjärna på samiska. Han är en glad och pigg hund som gärna hälsar på folk. Sommaren 2019 fick gården ett tillskott, en till lapphund vars namn är Kilvo som Nasti dessutom är morbror till. 

Med stöd från EU, landsbygdsprogrammet 2014-2020, investerar vi i ombyggnation av ladugårdsbyggnader till turistverksamhet, Lilla Rygårdens B&B, café och galleri. Syftet är att bidra till utveckling av landsbygden och att skapa nya arbetstillfällen för året runt verksamhet.

bottom of page